Artikkel

10 gode grunner til å flytte til Svolvær

Velkommen til majestetiske Lofoten og Svolvær, kommunesenteret i Vågan kommune.

I dag bor det ca. 4500 mennesker i byen vår, mens det bor omtrent 9500 i kommunen.

Vi ønsker oss flere gode venner og naboer – derfor vil vi gi deg 10 gode grunner til å starte et liv her i Svolvær sammen med oss.

1. Menneskene

Svolvær fikk bystatus i 1918 som følge av den store befolkningsveksten. Innbyggertallet økte fra 1537 til 2458 på under 10 år.

I dag er Svolvær en inkluderende og mangfoldig by med en herlig bukett av mennesker. Vi ønsker å gi rom til alle og være en varm havn når det blåser opp ute, likeså når vi koser oss på kaipromenaden når sola skinner.

I Svolvær smiler vi – og det gjør du også.

2. Naturen

Svolvær er omgitt av majestetiske fjell så langt øyet kan se og i alle retninger. På Fløyfjellet, som omkranser byen, ligger internasjonalt kjente Svolværgeita, som trekker til seg turister fra alle verdens kriker og kroker, og er et yndet «Bucket List»-mål for en rekke klatrere på global basis.

Svolværgeita er imidlertid bare én av perlene du kan oppleve i bakgården vår. I det hele tatt er vi privilegert med natur som innbyr til aktive liv og ekstraordinære turopplevelser.

3. Næringslivet

Svolvær er det største handelssentrumet i Lofoten, med tre kjøpesenter samt et yrende sentrum, torg og kaipromenade hvor du finner kafeer, butikker, galleri og opplevelser.

Det pulserende næringslivet består av en kombinasjon av alt fra mindre butikker til større industribedrifter, fiskeri, handel og hoteller.

De som vil jobbe, skal absolutt få jobbe i Vågan kommune.

4. Kulturen

Kulturlivet står naturligvis sterkt i en internasjonal by som Svolvær. Både amatørteater, revyer og musikaler har etablert seg som faste holdepunkt, og i sum sørget for framveksten av Lofoten kulturhus – i dag en institusjon i byen.

På grunn av sin spesielle beliggenhet er Svolvær også et yndet sted for festivaler, med Høllafæst og Lofoten internasjonale kammermusikkfest som eksempler.

5. Kunsten

På grunn av sine særegne omgivelser har Svolvær, og Lofoten for øvrig, stått sentralt blant nasjonale kunstnere gjennom alle tider.

Bjørnstjerne Bjørnson besøkte Svolvær og Lofoten i 1869 og etablerte et kunstnerisk miljø.

Dersom du trasker gjennom byen, vil du oppdage unike gallerier nærmest på hvert gatehjørne – Galleri Stig Tobiassen, Galleri Dagfinn Bakke og Lofoten Krigsminnemuseum for å nevne noen.

Det berømte bildet av Trollfjordslaget kan du oppleve på Svinøya hos Galleri Gunnar Berg, som har fått sitt navn etter kunstneren som døde allerede som 30-åring og regnes som en av de fremste i Norge.

I dag regnes Vågan som den viktigste kunstkommunen i Nord-Norge, med flest antall etablerte kunstnere.

6. Maten

Veien til hjertet går gjennom magen. Her i Svolvær går den via havet. Byen byr på et rikt utvalg av restauranter, og de fleste av dem deler naturligvis en felles lidenskap – sjømat. Gjennom flere hundre år har vi hatt tilgang til verdens beste råstoff – lofottorsken – og følgelig har vi utviklet sterke mattradisjoner. Maten nytes gjerne med en kald og lokalbrygget øl.

Eller bare verdens reneste drikkevann.

7. Tryggheten

Svolvær er en kompakt by med de viktigste fasilitetene for et sømløst familieliv i umiddelbar nærhet, med gode relasjoner i nabolagene som sørger for et trygt oppvekstmiljø for våre aller minste og kjæreste.

Idretten, kulturen og dugnadsånden står sterkt. Vi er beriket med utallige ildsjeler som ofrer tiden sin for å skape muligheter for både store og små. Vi har fotballbaner, alpinanlegg, tennisbaner, langrennsløyper, turnhall, svømmebasseng og ikke minst gode skoler og barnehager.

8. Havet

Havet. Fantastiske havet. Kritthvite strender, turkisblått hav. I innseilingen til Svolvær møter du en rekke skjærgårder – skjulte skattkammer som lokalbefolkningen vet å utnytte.

Av og til må vi faktisk klype oss i armen for å sjekke at vi ikke drømmer – men vi lever fortsatt i en drøm.

Samtidig kan klimaet være utfordrende i vinterhalvåret. Det er imidlertid litt av sjarmen med Lofoten.

Bli med ut på bøljan blå – den majestetiske Fiskerkona av kunstneren Per Ung hilser på oss både når vi drar og når vi returnerer.

9. Lyset

Dersom man googler «Lysets by», kommer Svolvær opp først – deretter Paris.

Det de færreste vet er at Svolvær har et helt spesielt lys – et lys som oppstår på grunn av sterke lysbrytninger mellom hav og fjell som skaper helt spesielle fargekombinasjoner. Det gir en nærmest trolsk stemning. Det er nettopp dette lyset som har fascinert og inspirert kunstnere og andre i flere hundre år.

Selv om mørketiden kan være utfordrende, gir nordlyset og de siste glimtene av sola grunn til håp. Derfor står vi han av hver vinter.

10. Deg og dine

Det er én ting du skal vite: Uansett form, farge eller bakgrunn – i Svolvær er du hjertelig velkommen!

Vi gleder oss til å bli kjent med deg og dine!

Her blir du bedre kjent med oss på Lofoten Brygge.